top of page

  VANDRING I SKOTTLAND OCH IRLAND
(INFORMATION OM IRLAND KOMMER I SEPTEMBER 2024)
VIKTIG INFORMATION: SE TILL ATT DU HAR EN RESEFÖRSÄKRING MED AVBOKNINGSSKYDD. DÅ VÅRA HOTELL KRÄVER FÖRSKOTTSBETALNING, SÅ KAN VI INTE REFUNDERA INBETALT BELOPP.

Vandra i Skottland är en härlig upplevelse. Jag har valt att lägga vår vandring på östkusten och anledningen är att det är bättre väder och inte alls kuperat.
Våra dagsetapper är mellan 7  - 16 km och vi går i en fantastisk natur där du kan träffa på lunnefåglar, sälar och en massa trevliga skottar. Vi bor på trevliga typiska hotell där frukosten är inkluderad. Vi besöker givetvis ett destilleri och det är mycket möjligt att vi kommer att få en eller annan öl på ett ölbryggeri.
Vandringen är bra markerad och vi stannar på trevliga platser, naturen är  rik på växter, blommor och vyerna är otroliga. Vi samarbetar med ett företag som kör våra väskor till de olika boendena, vilket gör att vi vandrar med en enkel packning. Du går i din egen takt och njuter! Vi har två nätter i Edinburgh och här skall vi på en vandring som handlar om Edinburghs mörka historia. Det är en skådespelare som är vår guide och detta är en upplevelse. Staden är rik på kultur och nöjen och du kommer att ha tid att på egen hand vandra omkring. Ett besök på slottet kanske lockar, eller varför inte besöka den äldsta puben i staden. Alla museum är gratis (när detta skrivs) och utbudet är stort. Vill du prova den klassiska maträtten Haggis, som inte är så tokig, så finns det överallt.  
PROGRAM:
Dag 1: Vi anländer till Edinburgh och transporteras till Kilkcardy där vi övernattar. Samling och genomgång i hotellbaren. På kvällen kan man om man vill, äta på en mycket bra Indisk restaurang.
Dag 2: Kirkcaldy - leven ca 14 km.. Vi startar vår vandring med att gå igenom byn, lite stadsmiljö innan vi kommer in i en park och därefter går vi längst kusten. Vi lär känna Skottland och dess fantastiska vyer.  Innan vi når Leven så gör vi ett lunch/Ölstopp på en mycket speciell pub där lokalborna hälsar oss varmt välkomna. Vi bor i Leven och här finns en bra restaurang och en väldigt speciell frukostvärdinna som vi kallar "Generalen"
Dag 3: Leven - Ellie ca 15 km. Idag börjar vi med att gå strandpromenaden som leder oss till den första golfbanan. Vi kommer till en charmig by där vi kan fylla på vattenförrådet och ett mysigt kafe med hembakta scones. Vi passerar en lång strand och kommer så småningom till en passage där man kan antingen gå en kedjeväg, man passerar 8 st kedjor och den vägen är krävande och kan endast genomföras om det är lågvatten. Man kan gå runt  och uppe på toppen har vi en fantastisk utsikt. Vi anländer byn Ellie och här äter vi lunch på en märklig pub men deras baconsmörgås smakar fantastiskt. Vi får en transport till vårt nästa övernattningsställe som heter Andstruther.
Dag 4. Andstruther - Crail ca 7 km. I Andstruther har man ett fish&chips-ställe som korats till den bästa i Skottland. Väl värt ett besök men kom tidigt, det är alltid kö.
Dagens vandring är kort, endast 7 km och vi fortsätter kustvägen. Framme i Crail så tar vi en fika på ett härligt bok-kafe. För dom som vill så kan man gå tillbaka till Andstruther eller också så tar vi lokalbussen som brukar vara en dubbeldäckare. Runt 15-tiden tar en transport oss till whiskydestilleriet Kingsbarns. Här får vi en rundvandring och berättelsen om whisky. Givetvis blir det provsmakning och möjlighet till inköp. På kvällen brukar vi träffas på ett av boendena vi använder. Vi tar med hämtmat, antingen Indiskt eller fish&chips. På ett av boendena finns ett piano och det är troligt att det blir lite sång.
Dag 5: Kingsbarn - St Andrews ca 16 km. Idag har vi en härlig tur framför oss. Vi skall gå i skog, på stigar, vid golfbanor och på stranden. Vandringen är spännande då vi på ett ställe är beroende av tidvattnet. Det blir lite upp och ner innan vi kommer fram till den mytomspunna staden St. Andrews. Staden är känd för sina golfbanor och bland de bästa universiteten i Storbritannien. Här äter vi lunch innan vi tar lokalbussen till Dundee. Här sover vi gott och för dom som vill så äter vi på en mycket bra Kina-restaurang framför hotellet.
Dag 6: Dundee - Edinburgh. På förmiddagen tar vi tåget till huvudstaden och vi checkar in på vårt hotell. Edinburgh är en fantastisk stad, en av världens mest besökta städer och det förstår man när man är här. Efter en liten kort genomgång så är det fria aktiviteter. Det finns massor av saker att göra. Mueseerna är gratis, The Royal Mile och slottet är ett måste och varför inte hoppa på en "hop-onhop-offbuss? Guiderna är ofta skådespelare och dom är mycket duktiga och berättar det mesta om staden. På kvällen träffas vi får de som vill och gör en pubrunda.
Dag 7. Edinburgh. Idag skall vi gå en underjordisk tur. Vi skall får höra och uppleva Skottlands mörka historia och den är spännande. Guiden är skådespelerska och otroligt kunnig, här kanske man träffar på ett spöke.....På kvällen samlas vi för en avslutningsmiddag.
Dag 8: Hemresa.

Vad ingår?
- Alla transporter i Skottland
- Bagagetransport mellan hotellen
- Frukost på samtliga hotell
- Besök på whiskydestilleri
- Rundtur i Edinburgh. "Den mörka sidan av Skottland"
- Reseledarservice
- Samtliga övernattningar, del i dubbelrum.
- Transport ordnas från flygplatsen i Edinburgh till Kilkcardy,
Ryan air flyger direkt från Göteborg..

Vad ingår inte?
- Flygresan. Besök gärna momondo.se och hitta ett bra flyg men gå sedan till flygbolagets hemsida för bokning. Det är bättre om det skulle bli förändringar och återbetalningar.
- Reseförsäkring med avbeställningsskydd.  Vi kan inte återbetala någon del av resan då vi måste förskottsbetala på alla boenden.
- Måltider, utöver frukosten.

PRIS: 12.500 SEK.
 Enkelrumstillägg 600 sek/natt.
AVRESA 2025: 4-11/6 & 18 - 25/9
ANMÄLAN: MAILA bosse@iden.nu Tel 0729425290
Med reservation för eventuella ändringar!

bottom of page